söndag 29 april 2012

Mousserande från USA


Den här helgen valde jag att prova ett glas Domaine Ste Michelle Brut (nr 7887), det är ju inte så ofta vi hittar mousserande från USA på Systembolaget.

Om man läser om vinet på Domaine Ste Michelles hemsida så står det att de kallar sitt vin sparkling och inte Champagne eftersom de respekterar att termen Champagne bara gäller för ett vin från Champagne.

Däremot verkar de inte respektera termen Brut, med 18g socker per liter är detta ju en demi-sec vilket man tydligt märker när vinet blir lite varmare i glaset. Konstigt nog anges det som torrt på Systembolaget, kanske provades  vinet väldigt kallt.

Domaine Ste Michelle Brut

Men om man bortser från sötman så är vinet ganska trevligt med lite Pommac-artade toner. Moussen kunde varit kraftigare men det fungerar säkert som ett välkomst-vin i sommar, bara man håller det kallt.

Sen påstår hemsidan att det i en blindtest varit 70% som föredragit Domaine Ste Michelle framför Dom Pérignon och att 85% tyckte bättre om det här vinet än Veuve Clicquot. Den provgruppen skulle jag vilja se! Inte ens den billigaste Champagnen på Systembolaget behöver känna det minsta hot från Domaine Ste Michelle, det är helt enkelt inte samma sorts dryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar