fredag 15 april 2011

Isvin - En Österrikisk pärla


Eiswein eller Isvin tillverkas i Tyskland eller Österrike och är ett sött vin gjort av druvor som frusit på stocken. Druvorna både plockas och pressas i fruset tillstånd, vilket innebär att skörden sker vid minst -7°C.  Det vatten som frusit till is tas bort ur musten, smak och doft blir därför mycket koncentrerad.

Druvorna måste minst ha mustvikten 25° KMW (Klosterneuburg Must Weight Scale) innan de kan skördas.

Vinet är alltid ett prädikatsvin, vilket innebär enligt den Österrikiska vinlagen att man inte får tillsätta socker i musten. Minsta volymprocent alkohol är 5%.  Det är ju inte alla år som det blir några frusna druvor så vinet säljs i ganska små kvantiteter.

Idag har släpptes en ny årgång på Systembolaget av ett Isvin på Grüner Veltliner. Vinet har en ljuvlig doft av aprikos och torkad frukt. Passar utmärkt som dessertvin.

Rabl Grüner Veltliner Eiswein (nr 90220)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar