söndag 26 februari 2012

Silvaner från Franken


1659 dök Silvaner-druvan för första gången upp i Franken, detta till följd av den nyplantering av vinstockar som var nödvändig efter det trettioåriga kriget. Att plantera just Silvaner visade sig vara mycket lyckat, då druvan just i Franken producerar bättre viner än någon annanstans. För bara här får man fram de smakrika och ganska kraftiga torra mineraltonade vinerna av Silvaner.

Till en portion färska räkor valde vi att öppna en flaska Geiger & Söhne Thüngersheimer Johannisberg Silvaner Spätlese trocken 2009. Vinet hade en pigg men inte oangenäm syra och rejält med kraft och smak. Av den berömda rökigheten kände jag inte mycket här men väl toner av äpplen, honung och nötter. Det är ett ganska stort vin som skulle klara mycket mer utmanande mat än räkor.

Geiger & Söhne Thüngersheimer Johannisberg
Silvaner Spätlese trocken 2009
 
Det här vinet köpte vi med oss hem efter ett besök hos Geiger & Söhne förra sommaren. Mitt mest bestående minne från provningen där var hur herr Geiger satt bakom sitt skrivbord och gav tips åt sin son som höll provningen med oss. Det var annars uppenbart att son Geiger inte behövde några tips för att hålla en provning, men hur får man en far att sluta vara uppfostrare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar