fredag 10 februari 2012

Champagne i Borås


I veckan hade jag förmånen att få hålla en champagneföreläsning som avslutning på en konferens. Jag tycker det är en väldigt inspirerande uppgift att få välja champagner utan att behöva snegla allt för mycket på priset.

Jag valde att lägga upp det hela som en föreläsning som fokuserade på hur man gör champagne och olikheten mellan odlare och hus. Samtidigt stegrades kvalitén på det vi hade i glasen hela tiden. Kvällens vinlista var:


Vi började med budgetchampagnen Raoul Collet som fungerade både som välkomstdrink och som första illustration till vad champagne är.

I nästa flight ställde vi odlarchampagnen Launois mot huschampagnen från Louis Roederer. Här handlade det om de lite olika sätten att göra sin cuvé om man är en odlare med ett ganska begränsat antal viner eller ett champagnehus med tillgång till massor med viner från olika delar av champagne. Exemplet var väl inte helt välvalt då det blev en Blanc de blanc mot en vanligt druvblandad champagne, men jag valde att ganska mycket bortse från druvorna i den här provningen. Här fick vi ju dessutom en liten färgskillnad som just antydde druvskillnaden mellan champagnerna.

Därefter gick vi över till två årgångschampagner. Här fick kooperativet Nicolas Feuillatte representera storskaligheten och Paul Bara odlarna. Båda var ganska omogna med lite väl livlig syra, men det var ingen tvekan bland deltagarna att Paul Bara var den bästa av de båda. 

Som avslutning öppnade vi en Dom Pérignon 2002 som var precis så bra som den ska vara. Det var mycket trevligt att se hur deltagarna blev lätt saliga i sitt förhållande till champagnen. Ljudnivån dämpades och belåtna leenden utbyttes. Det blev en perfekt avslutning på en och en halv timmes föreläsning.

Vinväg i Champagne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar