lördag 11 februari 2012

Årsmöte - Rieslingprovning med Lennart Rammer


I torsdags hade Munskänkssektionen Bacchus i Linköping sitt årsmöte. Efter den sedvanliga årsmötesförhandlingen höll Lennart Rammer ett föredrag med temat "Vinodlare jag mött".

Lennart tog med åhörarna ut på en världsvid resa med många meriterade vinodlare som han besökt från hela världen. Resan började i Österrike för att senare gå i mål i Australien efter mellanlandningar i olika världsdelar. 

Vinerna från Australien och Österrike var från 2010, övriga från Tyskland (Franken, Rheingau) och Frankrike (Alsace) var från 2009. Syran var mycket hög i dessa unga viner även om den uppfattades lite olika.

Provningen var svår och höll hög klass. Jag tyckte att alla viner var trevliga och hade sin speciella karaktär. Det är fantastiskt att ett vin från en och samma druva kan smaka så olika.

Det österrikiska Schloss Gobelsburg Zöbinger Heiligenstein utmärkte sig med en nästan blommig doft. Jacob´s Creek Steingarten var det vinet som hade en nyans av grönt, övriga viner hade mer en blek citrongulfärg.

Dofter och smaker varierade från petroleum, gröna och gula äpplen, grapefrukt, ananas, aprikos till honung och marsipan. Här fanns både mineral och rökighet så provningen visade stor bredd på hur en Riesling kan smaka och dofta.

Jag kunde inte hitta någon direkt favorit - jag gillade alla! Det ska bli spännande att efter några år gå tillbaka till samma viner för att se hur smak och doft har utvecklat sig.

Riesling i glaset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar