lördag 10 december 2011

Nybörjarprovning


Den här veckan höll jag en nybörjarprovning där jag valde att helt fokusera på provningsteknik och inte alls på vinerna. 18 tappra provare fick först en allmän genomgång av hur man tittar, luktar och smakar på vin och fick sedan testa detta på fem röda viner. Vinerna vi provade var:

Efter ett idogt tittande, luktande och smakande fick provarna se hur systembolaget påstår att dessa viner ser ut, doftar och smakar. Därefter var uppgiften att tala om vilket vin som fanns i vilket glas. Detta visade sig naturligtvis vara en ganska svår uppgift för nybörjare och ingen av provarna hade alla fem rätt. Men det var inte heller så viktigt och gruppen verkade tycka att det var en trevlig övning.

Nybörjarprovning
En lite intressant parentes är att när jag frågade provarna efter vilket vin de tyckte bäst om hamnade vinrecensent-favoriten Brolio sist. En av de mest erfarna av nybörjarna pekade till och med ut den som riktigt dålig! Detta är den stora behållningen med att prova vin med nybörjare, de möter vinerna med fördomsfria sinnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar