söndag 11 december 2011

Veckans Bordeaux - Vieux Chateau des Jouans


Den här Bordeauxen Vieux Chateau des Jouans (nr 99072) kommer från det anrika området Saint-Emilion. Viner från detta område brukar vara ruskigt dyra. Detta vin är prisvärt men mycket ungt. Färgen avslöjar vinets unga ålder. Det finns en tydlig violett ton även om det är mycket mökt rött.

Vieux Chateau des Jouans 2009
Viner från denna region brukar kunna lagras länge och det finns viss potiential även för detta vin.

Vinet är alkoholstarkt (14,5 %) och har en eldig pepprig ton i sitt avslut. Där finns både mörk choklad, tobak och en trevlig fatkaraktär. Det finns en god ton av körsbär och hallon och smaken ligger kvar länge.

En tredjedel av vinet är lagrat på nya ekfat och resten på andra och tredjegångsfyllda. Lagringstiden på fat är 10 månader.

Druvblandningen är 99-1 dvs 99% Merlot och resten Cabernet Sauvignon. Tanninerna är härligt mjuka och vinet är klart drickbart redan nu om man bara luftar det väl. Då menar jag inte att man ska öppna flaskan 20 minuter före servering utan det kräver en betydligt längre tid.

Systembolaget anser att detta vin är lagringsbart. Kanske är det läge att köpa på sig några flaskor för att öppna några år framöver och smaka sig fram till hur mognadsprocessen framskrider. Det är klart att det inte kan mäta sig med den allra finaste Bordeauxen men det räcker väl som ett festligare vardagsvin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar