fredag 14 oktober 2011

Maskuribai - en spansk aperitif


Idag valde vi att prova ett riktigt annorlunda vin från Baskien, Maskuribai 2008. Vinet är av typem Txakoli [chacolí] och det innebär att det är ett vitt spritsigt vin från Spanien.

Txakoli Maskuribai 2008
Txakoli förekommer i tre spanska regioner Araba, Biscaya och från Gipuzkoa. Det finns även en variant från Chile. Syran är hög och alkoholhalten är måttlig och vinet är mycket torrt. Det påminner om det Portugisiska vinet Vinho Verde som också är ett ungt spritsigt vin.

Oftast används vinet som aperitif och finns även i en röd och rosévarant, även om de är mycket ovanligare.


Ska man servera vinet korrekt ska det hällas från hög höjd i ganska stora glas, vilket då innebär ett visst svinn om man inte är pricksäker.

Syran är hög och det finns en ton av kartigt krusbär, grönt äpple och en fin miniralitet i smaken. Vinet passar utmärkt till skaldjur men också till kryddiga korvar.

Druvorna i vårt vin är Hondarribi zuri, Gros manseng, Petit manseng, Hondarribi belza och Petit courbu. Ett udda vin från lite udda druvsorter alltså.

Txalkoli är en spännande vintyp. Dels för att den går att kombinera till en del smårätter men även för att det finns en hel del historia förknippat med denna vintyp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar