-
måndag 17 oktober 2011
Bourgogne vs Bourgogne
I dagens provning ställdes en Chablis mot en Chardonnay från Chassagne-Montrachey (Côte de Beaune).
Två ytterst balanserade ytterligheter där jodrmånen från Kimmeridgeleran i Chablis framträdde klart i vinets doft. Där fanns rökigheten och den mineraliteten som jag så ofta förväxlar med fat men också en fin ton av mogna äpplen.
När jag sedan tittade på producentens hemsida ser jag att 80% av vinet jäses i ståltank och resterande i nya ekfat, så kanske är det därför man kan hitta en viss smörighet i även detta vin.
Vilket nu inte gör det lätt för oss som försöker att lära oss hur stiltypiska viner smakar och doftar. Producenten är Domaine Billaud-Simon och vinet passar utmärkt med sin höga syra både till skaldjur och fisk.
Chassagne-Montrachet hade å andra siden en tydlig ton av vanilj, fat, citrus och gula äpplen. Syran var hög men frisk. Smörigheten var inte påträngande utan balanserades fint med en god nötighet. Vinet lagras i 18 månader men ca 40 % lagras på äldre ekfat. Producenten är Maison Louis Jadot och vinet skulle passa fint till en grillad vätternröding.
Slutsummeringen av denna provning är att Chassagne-Montrachet vinner på sin eleganta balansering av ekkaraktär och smörkola. I detta fall känns Chablin lite fadd i smaken även om den har en fin syra.
2008 Chablis Tête d'Or (nr 71668)
2007 Chassagne-Montrachet (nr 5648)
Etiketter:
Bourgogne,
Chablis,
Chardonnay,
Provning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar