lördag 10 september 2011

Möte med Udo Weber (del 1)


För att bekanta oss med det tyska vindistriktet Nahe valde vi att åka till den lilla orten Monzigen. Skälet att vi valde just den orten var att ovanligt många vinbönder i Gault Millau WeinGuide Deutschlands Nahe-avdelning kom därifrån.

Vi började med ett besök hos byns stjärnvinbonde Emrich-Schönleber, vilket jag får återkomma till i en annan artikel. När det var avklarat kom Weingut Udo Weber näst i tur och det blev ett minnesvärt besök.

Udo Weber och hans fru Sabine driver en ganska framgångsrik vingård sedan 1991. Udo själv är vinmakaren och Sabine vanligen den som möter besökare. De odlar många olika druvsorter och producerar ungefär 30 olika viner varje år. Detta gör de så bra att de brukar få en halvsida där ett urval presenteras i Weinguide Deutschland varje år! Trots detta så håller de ganska låga priser.

Udo Weber själv tog emot oss och tog med oss in i vingårdens provningsrum. Efter en inledande presentation där han frågade oss vad vi var intresserade av, och vi som vana vingårdsbesökare bad honom visa vad han tyckte var visningsvärt. Detta ledde fram till en stor provning och ett långt samtal om allt som rör viner.

Men först hade vi en diskussion om vinguiden som vi hade med oss. Han tyckte det var bra att vara med, eftersom det gjorde att vi hittade till deras vingård. Men egentligen ville han att vi inte skulle färgas av guider utan välja vin efter vår smak. Han tyckte det var synd att så många lät sig påverkas av poäng och betyg i vinguider istället för att förbehållslöst prova sig fram till egna favoriter. Jag kunde bara svara att det har vi inte tid med eftersom vi bara är på genomresa och därför valde vingårdar med hjälp av vinguiden och det förstod han ju.

I anslutning till det berättade han att de slutat skicka in sina viner till bedömning för att få "Kammerpreis-medaljer". Skälet till det var att de ändå säljer sina viner och inte får mer betalt om de får pris. Dessutom kostar det ungefär 150 Euro att få ett vin bedömt, så med 30 olika viner blir det en slant. Fast själv undrar jag om han agerat så om han inte varje år kommit med i vinguiden.


Weinkarte Weber

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar