söndag 11 september 2011

Möte med Udo Weber (del 2)


En sak som man slås av när man tittar på Weingut Webers vinlista är den stora mängden druvsorter som de odlar. Listan blir ganska imponerande:

  • Bacchus
  • Chardonnay
  • Dornfelder
  • Frühburgunder
  • Gewürztraminer
  • Grauburgunder
  • Muskateller
  • Portugieser
  • Regent
  • Riesling
  • Rivaner
  • Scheurebe
  • Silvaner
  • Spätburgunder
  • Weissburgunder
När jag frågade Udo om det inte var besvärligt med så många druvsorter så svarade han att det tvärt om var enklare att odla olika sorter än bara till exempel Riesling. Skälet till det är att de olika druvsorterna är skördemogna vid olika tider och att vinmakare Udo då får lite tid i källaren med varje sort. Sen blir det samtidigt lite risk-minimering då vissa år är bättre för tidiga sorter och andra för senare.

Som vinmakare vill Udo att det ska vara druvan som bestämmer vinet och inte källar-arbetet. Han tycker att det är spännande att de olika årgångarna har egen identitet och vill inte jobba mot ett "standard-vin". Det är lite grand av små-bondens privilegium att kunna jobba så, säger Udo.

Han berättar att de i våras fick besök av en kinesisk uppköpare som ville ha 200 000 flaskor av deras Riesling spätlese vilket naturligtvis inte var möjligt eftersom de bara gjort 4000 flaskor. Men det här är ett medvetet val, de vill att deras viner ska vara hantverksmässiga och inte industriprodukter!

När man bestämt sig för att jobba på det här sättet är det en fördel att vara i en ort som Monzingen där det finns många vinbönder som jobbar på liknande sätt, avslutar Udo.

Hur var då vinerna? Jag återkommer till det i ett annat inlägg.

Wein aus deutschen Landen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar