måndag 11 juli 2011

Schwarzriesling från Franken


Schwarzriesling
En blå druva som man ibland kan stöta på i Tyskland är Schwarzriesling. Den har ingenting med Riesling att göra utan det handlar istället om Pinot Meunier som fått ett tyskt namn.

Pinot Meunier är ju mest känd som en av tre tillåtna druvor i Champagne. Där anses den som den vinmässigt "enklaste" druvan, men är samtidigt populär hos odlarna då den knoppas sent och mognar tidigt. Detta är naturligtvis bra för vinodlare i kyligare områden.

Häromdagen fick jag tillfälle att prova den som solitär i ett rött frankenvin, nämligen Nordheimer Vögelein Schwarzriesling Trocken 2009.

Vinet var klart och ljusrött påminnande om Pinot Noir i färgen. Smaker som röda vinbär, citrus och en lätt rökighet mötte gommen. Kanske inte ett riktigt stort vin men det fungerar bra till kallskuret.

Sen var som ni ser detta vin inte buteljerat i en klassisk Bocksbeutel utan i en vanlig flaska. Numera kan man hos lite större producenter välja att få vanliga flaskor, då de är lättare att lagra i vanliga vinskåp/vinkylar. Praktiskt men lite tråkigt tycker jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar