söndag 10 juli 2011

Morbier - osten från Jura


Jura är en spännande vinregion som vi tidigare skrivit om. Vinerna är intressanta, för var annars är de vita vinerna kraftigare än de röda?

I Jura odlar man speciella druvor och har en egen metod för vinifiering. Inte nog med det, för i Jura ystas de mest ljuvligaste ostar som passar utmärkt till viner inte bara från trakten. Visst är det extra spännande att prova vin och ost som kommer från samma plats men Morbier passar även till andra viner.

Morbier är lätt att känna igen för den har en smutsrand i mitten. Det är aska som ursprungligen lades dit för att skydda och inte skapa en hård kant från det första steget i tillverkningen.

Det var nämligen så att man från början använde rester från tillverkningen av andra ostar och täckte över detta med aska för att fortsätta med nästa dags blandning. Ibland säger man att det var morgonmjölken och kvällsmjölken som skildes åt med en rand av aska.

Morbier tillhör gruppen halvhårda ostar, vilket innebär att den innehåller mellan ca 40-50% vatten. Till de godaste och smakrikaste ostarna används opastöriserad komjölk. Smaken är mild och frisk och man kan känna smak av både nötter och hö.

Vill man inte prova ett lokalt vin från Jura men ändå hålla sig till Frankrike föreslår jag ett vitt vin från Alsace, Pierre Sparr Pinot Gris Réserve (nr 2190).

Ostbod i Jura


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar