torsdag 30 juni 2011

Med doft och smak av persika


För att bedöma vin behöver man ha bra koll på smak och doft. Det finns olika sätt att träna på det.

Ett sätt är naturligtvis att prova en massa viner och hitta smak och doft i vinet ett annat sätt är att utgå ifrån en smak eller doft och sedan försöka hitta vilka viner som passar in.

Persika
Persikan har ju ofta en sötaktig smak och aromrik doft. Smak och doft är också beroende på om det är en nektarin eller "äkta" persika. Viner med denna doft och smakkombination är vita och gärna torra, friska och fruktiga.

Den druva som förknippas med denna smak och doftkombination är ofta Riesling, Grüner Veltliner men även Verdicchio. Vilket då oftast innebär att vinerna kommer från gamla världen till exempel Tyskland, Österrike och Italien. Men viner med denna smak och doft kan naturligtvis komma från andra druvor och länder.

Ett förslag på vin med denna smakkombinarion är Fernand Engel Riesling Reserve (nr 92036) som passar bra till räkfesten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar