söndag 10 april 2011

Louis Pasteur - Modern vinforskning


Louis Pasteur föddes i Jura och växte upp i Arbois. Han har varit mycket betydelsefull för den moderna vintillverkningen. 1863 fick han i uppdrag från Napoleon den III:e att undersöka varför så mycket vin blev dåligt under transporten från tillverkaren till konsumenten. I försök kunde Pasteur visa att syret var boven i dramat.

Det bildas vinättiksbakterier om vinet utsätts för mycket kontakt med syret. Han kunde också påvisa att det räcker med en liten kvantitet syre för att vinet ska mogna. Det finns alltså tillräckligt med syre i en försluten flaska för att mognadsprocessen ska fungera.

Tunnorna som vinet lagras i har också betydelse för mognaden. Detta uppmärksammades när vin från målade tunnor uppfattades yngre än vin lagrade lika länge från omålade.

Pasteur lyckades identifiera de mikroorganismer som får vinet att jäsa. Han utnyttjade också de regionala kunskapen om tillverkningsprocessen för vin. Till exempel använda han kunskaperna om den svamp som under lagring av vissa Jura-viner ger ett sherryliknande flor, le voile.

Naturligtvis används även metoden pastörisering vid vintillverkning. Vinet värms upp till mellan 70-80°C för att stabiliseras vilket innebör att det inte kommer att ske oönskade förändringar av vinet längre fram.

Louis Pasteur - Staty i Arbois

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar