torsdag 17 februari 2011

Vinia, Vinlandia och Vindemia


Fartyg som bara har vin i tankarna. Den ökade vinförsäljningen under 50-talet  ledde till att Vin & Sprit AB börjades importera vin på tankar.  1959 var det premiär för härtappade slotssviner från systembolaget. Vinet transporterades på vinfartyg i glasemaljerad ståltank, iallafall om det fraktades av M/S Vinia. Vinet tappades sedan på flaska i Sverige.
 
Invigning Årstadal 1959
Vinia sjösattes 1959 och var Sveriges första vinfartyg. Det rymde 700 000 liter vin och blev senare förlängt. Några år senare, 1965 fick Vinia ett systerfartyg, M/S Vinlandia, och 1969 kom M/S Vindemia. Lasten lossades på Vin & Sprit i Årstadal, Stockholm för att sedan lagras i bergrum.

Mellan 1969 och 1985 gick alla tre fartygen med vin till Sverige. 1991 gjorde Vindemia sin sista resa.



3 kommentarer:

  1. Mönstrade på Vinia 1975 som min första båt. Har sedan varit på Vinlandia och Vindemia. Även lossat i Göteborg (Gullbergskajen och Falkenberg). Vinia hade även ett litet torrlastrum där det lastades Konjac på fat, vissa likörer och ettiketer till vissa av dom skeppade vinerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Så kul att höra ifrån en som varit med! Det finns en informationsfilm från filmarkivet där man berättar lite om transporterna och några vyer från fartyget.

      http://www.filmarkivet.se/Templates/Pages/Content/MoviePage.aspx?id=10&epslanguage=sv&movieid=173

      Radera
    2. Vinia http://www.kommandobryggan.se/lloyd/vinia.htm

      Vinlandia http://www.kommandobryggan.se/lloyd/vinlandia.htm

      Vindemia
      http://www.kommandobryggan.se/lloyd/vindemia.htm

      Vinia hade ett lite speciellt skorstensmärke, ett vinblad.

      Radera