onsdag 25 januari 2012

Château de Bligny Coeur de Cuvée 1996


Senast vi bloggare hade anledning att fira plockade vi fram en flaska Château de Bligny Coeur de Cuvée 1996 ur källaren. Den hade länge legat och väntat på det rätta ögonblicket och nu äntligen...

Château de Bligny är ett av tre vinproducerande slott i Champagne. Här började man göra champagne i slutet på 1800-talet och har på senare tid tagit ett kliv uppåt kvalitetsmässigt. Slottet ägs numera av Rapeneau som har valt att driva vidare slottets champagnetillverkning som en odlar-champagne. (Dvs de använder egendomens egna druvor till att göra champagnen lokalt.) Detta lyckas man allt bättre med och 1996:an har lyckats samla på sig en ansenlig mängd medaljer och utmärkelser.

Det var alltså med en ganska stor förväntan vi öppnade den här, motsvarade den då förväntningarna? Doften var lite mer sluten och ganska diskret. Men väl i munnen kom den perfekta moussen med både gräddighet och en tydlig fruktighet. Trots att det rör sig om en torr champagne fanns det en liten trevlig ton av honung i den äpple och aprikostonade eftersmaken. Slutomdömmet måste bli att den var precis så bra som vi hade hoppats. Skulle ni springa på en flaska någonstans, köp den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar