onsdag 28 december 2011

Två små bokstäver på champagne-etiketten


Nu vid nyår är det ju många som tänker dricka champagne. En liten rolig sak att kontrollera på etiketten är två bokstäver följda av ett registreringsnummer. Dessa finns för det mesta långt ner på etiketten och kan vara svåra att läsa. Men de säger en hel del om det du har i flaskan. Det du kan hitta är:

  • NM  vilket betyder att champagnen är producerad av ett champagnehus med rätt att köpa druvor. Det finns lite knappt 300 sådana hus av lite olika storlek och kvalitét.
  • RM betyder att drycken är gjord av en odlare som använder sina egna druvor, det här är den största gruppen till antalet räknat men husen producerar mer champagne om man räknar flaskor. Det finns nästan 4800 registrerade odlarproducenter. Men det betyder inte att alla registrerade odlare faktiskt gör champagne. Det verkliga talet odlare som återkommande producerar champagne är ungefär 2100.
  • CM betecknar att champagnen är gjord av ett kooperativ. Den senaste siffran jag sett säger att det finns 65 kooperativ som är verksamma.
  • RC är en lite mer svårförståelig klassificering. Detta är en champagne som är gjord av ett kooperativ men som har en egen odlar-etikett. Här kan det handla om en odlare som inte har egen utrustning att framställa champagnen och därför lånar den av kooperativet. 
  • MA är den femte och sista beteckningen. Den betyder att etiketten tillhör en stor champagneköpare, t. ex. har Café Opera haft (och har kanske fortfarande) en sådan champagne. Samma champagne kan då finnas i andra flaskor med andra beteckningar.
Se där en liten snabbkurs som gör att du som läsare kan briljera lite på nyårsfesten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar