onsdag 23 november 2011

Baron de Badassiere


Baron de Badassiere Picpoul de Pinet (nr 94814) är ett intressant vin av olika anledningar. Först och främst är det ett trevligt och lätt aperitifvin som naturligtvis som så många liknande viner passar utmärkt till skaldjur.

Sedan har vinmakaren Graeme Paul som kommer från Nya Zealand tillsammans med Matt Thomson gjort detta vin för kooperativet Cave-pomerols.

Slutligen har vi druvan Picpoul, som är en regional druva för Languedoc, i södra Frankrike. Druvan finns i en röd, grön och grå variant och har med tiden minskat i betydelse eftersom den är känsligt för en del sjukdomar.

Baron de Badassiere Picpoul de Pinet
Vinet har en hög syra och har en fin smak av både citron, frukt, salta bad, sol och sommar. Det finns också en liten mandelton och en ton av rök. Vinet har en svag citrongul färg med en ljusgrön ton. Det märks att vinet är gjort i en varm region med hög dagstemperatur. Hemligheten är den  kyliga natten som ger vinet sin friskhet. Terroiren består av kalksten och lerjordar.

Vinet finns i det tillfälliga sortimentet och släpptes i september i år. Än så finns det många flaskor kvar så prova gärna denna udda druva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar