tisdag 27 september 2011

Druvor från Alsace


Vinvägen i Alsace
Vinerna i Alsace är ofta vita är oftast druvrena. Den här provningen tar upp fyra av de vanligaste gröna druvorna i området. Vingårdarna skyddas av bergskedjan Vogeserna och påverkas av sin närhet till floden Rhen.

Pinot Gris är den druvan som ger de kraftigaste av vinerna i Alsace. Druvan sägs vara ett krigsbyte från Ungern och kom till Alsace under 1500-talet. Fram till 2005 benämdes druvan även Tokay-Pinot Gris som ett minne från sin härkomst. Just det här vinet har en fin ton av aprikos och honung däremot är det inte lätt att hitta någon champinjondoft i vinet som ska vara druvtypiskt.

Gewurztraminer är en mycket aromatisk druva som varierar i doft från en balanserad blomdoft till en parfymtyngd dryck. Det här vinet har en fin doft av rosor och smakar blommigt.

Riesling från Alsace är torra och eleganta med en mineralton, citrus äpple och gärna lite doft av petroleum. Inte lika starkt som i Moselvinerna. Doffs riesling har mycket syra kvar och har en fin blandning av de druvtypiska karaktärerna.

Sylvaner tycker jag är den mest anonyma av dessa druvor. Odlingsarealerna har ständigt minskat sedan 70-talet men har nyligen fått en uppgång. Från 2005 är det en Grand Cru-druva. Vinet har en hög syra och en doft av päron och nötter. Smaken är kryddig och man känner en fin ton av citrus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar