onsdag 6 juli 2011

Mosel inte bara vin


Vy över Moseldalen
Mycket handlar om vin i Mosel men det finns så mycket mer att upptäcka längs den över 50 mil långa floden. Floddalen är mäktig och det är rejäla höjdskillnader från kanten ner till dalen. 

Mitt i vinfälten finns det fina promenad och cykelvägar som används både av vinodlare och turister. Rutterna är oftast väl utmärkta och det är inte lång till nästa lilla by som med all säkerhet inhyser mer än en vinhandlare.

Vill man inte vandra längs floden finns det möjlighet att både åka tåg och framförallt ta en tur med någon flodbåt. Floden är inte bara trafikerad av turistbåtar utan allt som oftast kommer det en lång flodpråm smygande fram med hela familjen.

Byarna kring Moseldalen hade svåra tider under krigen. Främst var det broarna som var målen för förstörelse men det finns andra hot och det är floden själv. Med jämna mellanrum svämmar den över och ger de boende stora problem.

Det är oftast enkelt att hitta någonstans att bo om man inte är för kräsen trots att man inte bokat lång tid i förväg. Varje ort har sina "Zimmer Frei" som brukar fungera utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar