torsdag 7 juli 2011

Ännu mera Mosel


Om man följer Mosel från Koblenz och sedan bara följer dalen så hamnar man så småningom i Luxemburg. Här görs det också vin i typisk Moselstil, fast man är mycket mer franskinfluerade, t. ex. är vinerna bedömda i Le Guide Hachette i stället för Gault Millau och deras mousserande heter Crémant-de-luxembourg.

Hur förhåller sig då Luxemburg-vinerna till sina tyska motsvarigheter? För att ta reda på detta så provade jag ett glas Domaines Vinsmoselle Wormeldange Wousselt Riesling 2006. Den här flaskan köpte jag på systembolaget när den dök upp som tillfällig för 2 år sedan, så den har lagrats lite.

Doften säger gräs och kanske lite örter, smaken ger samma intryck plus lite försiktiga mineraltoner. Allt tillsammans med en ganska riklig syra. Ett trevligt sommarvin men inte någon riktigt stor vinupplevelse.

Just detta vinet fast årgång 2008 är med i Le Guide Hachette 2011, kanske något att titta efter på semestern. Fast kanske ännu hellre någon flaska mousserande från Luxemburg.

Nu ska man väl inte dra några allt för stora slutsatser efter bara ett vin, men vinmässigt är Mosel bäst runt Bernkastel-Kues och Luxemburg är en bra bit bort...

Domaines Vinsmoselle Wormeldange Wousselt Riesling 2006


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar