tisdag 19 april 2011

Med smak av bensin


Skiffer i Mosel
Den vedertagna läran är att oavsett druvtyp bidrar terroiren till vinets smak. I Mosel odlas främst Riesling och jordmånen består oftast av skiffer.

Detta ger vinet en mineralkaraktär som oftast liknas med diesel, gummi eller petroleum.

Det låter ju kanske inte så gott för den oinvigde men skiffret ger en oanad dimension till vinet tillsammans med andra smaker som aprikos och honung.

Andra källor hävdar att den bensinliknande smaken inte alls kommer från terroiren utan att det är ett förstadie till karotenoider. Det ämne som ger bensinsmaken bildas i druvan pga av solljuset och förstärks i bästa fall om druvan skördas sent.

Skiffer
Oavsett om skiffer bidrar till smaken eller ej så magasinerar det värme och bidrar till det mikroklimat som gör det möjligt att odla druvor på så nordliga breddgrader.

Det finns förstås olika sorter av skiffer kring Mosel. En är Devontyp vilket innebär att det är ca 400 miljoner år gammalt.

En fördel med denna terroir är att vinlusen inte trivs så bra där. Det sägs att det finns ursprungsstockar kvar i Bernkastel före vinlusens tid, som då skulle vara mer än hundra år gamla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar