måndag 21 mars 2011

Vinförslag anno 1930


I boken Värdinnans ABC utgiven på Husmoderns förlag 1930 kan man hitta lite om hur man såg på viner för snart hundra år sedan.

Mycket är naturligtvis bara gammalt och lite stelt men deras vinförslag till en femrättersmiddag får mig att längta tillbaka till en tid jag aldrig fick uppleva.

"Till soppan antingen madeira eller också både madeira och röd bourdeaux. I stället för madeira möjligen pale sherry. På fisken mosel eller rhenvin, vit bordeaux eller vit bourgogne. (Graves, Sauterne, Haut Sauterne Chablis).

På kötträtten röd bourdeaux. Antingen enklare märken som Saint Julien, Médoc, Pauillac eller ock finare s. k. slottstappningar: Château Margaux, Château Lafite o. s. v.

Till steken kan också serveras de fylliga röda bourgognevinerna, till exempel Chambertin, Beaune, Volnay.

Till grönrätten seltersvatten och till efterrätten portvin eller madeira."

Därefter kommer det ett förslag om man skulle vilja bjuda på en "mycket fin middag", men jag skulle vara nöjd med den här enkla ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar