-
fredag 18 mars 2011
Veganviner
Nog har man hört talas om viner som doftar charkuteri men finns det verkligen annat än fruktkött i vinet?
Det hela hänger samman med vinifieringen. Efter att vinet är färdigjäst kan det finnas kvar proteiner som visar sig som slöjor i vinet. Eftersom detta fenomen gör att vinet inte ser fräscht ut ser man till att klarna vinet innan den kommer till konsumenten.
Klarningen kan ske på olika sätt och vissa metoder innehåller ämnen från animaliska produkter till exempel äggvita och fisklim.
Det finns andra metoder som man kan använda istället, till exempel filtrering eller användning av kaolin. Vilka ämnen som får användas för klarning i Europa är strikt reglerat i EU-lagstiftning. Många viner är förstås vegana speciellt då vissa viner filtreras hårt men få importörer deklarerar detta.
Följande viner deklareras som veganviner från importören:
Raza Selection Malbec Shiraz (nr 6504)
Prosecco Pizzolato (nr 7870)
Temple Bruer Shiraz Grenache Mourvèdre (nr 2137)
Etiketter:
Vegan,
Vinifiering
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar