Den kanske viktigaste druvan i Jura är den gröna Savagnin. Det är den enda tillåtna druvan i vin Jaune och ger torra smakrika viner med toner av valnöt och mandel. För det mesta ges också en mer eller mindre framträdande oxiderad ton åt vinerna.
Savagnin |
Efter 6 års lagring är vinet gult, därav namnet. Då tappas det på den speciella buteljen, Clavelin, vilken rymmer 62 cl. Detta påstås vara den volym som är kvar av en liter efter lagringen.
Vin jaune är ett komplext nötigt vin med oxiderade toner som inte tilltalar alla. Det påstås att det hör till de mest reklamerade när det någon gång dyker upp i systembolagets sortiment.
Förutom i vin jaune görs också torra vita viner, ibland i blandning med Chardonnay.
Förutom i vin jaune görs också torra vita viner, ibland i blandning med Chardonnay.
Dessa viner blir lite mer publika och anses som ostviner. Kanske till en lokal Morbier eller någon annan av Juras ostsorter.
Nu finns det snart en chans att prova en savagnin chardonnay blandning för nu på fredag släpps Arbois Expression du Terroir (nr 90093).
Varför inte prova något vid sidan om den rådande smakstandarden?
Druvor från Savagnin |
Varför inte prova något vid sidan om den rådande smakstandarden?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar