torsdag 17 november 2011

Amarone och Valpolicella


Kvällens provning hölls av Vinupplevelser i regi av Munskänkarnas Linköpingssektion Bacchus . Två producenter från Verona visade sex viner från regionen, varav tre olika Amarone. Tyvärr fanns ingen Recioto med, ett vin som jag tycker är mycket underskattat.

Producenterna var Latium Morini och Antolini. Respektive producent höll ett kort föredrag om sina  vingårdar före den egentliga provningen.

Men vinerna hur smakade dom?

De tre Amarone var mycket kraftfulla och alkoholstinna. Det var ungefär samma druvblandningar ca 70% Corvina och Corvinone i alla Amaronevinerna. IGT Rosso Veronese var speciell eftersom den innehöll 50% Cabernet Sauvignon.

Moròpio och Cà Coato är viner med helt olika terroir, lera respektive kalksten och det känns i smaken. Cà Coato visar upp en rökighet och rostkaraktär säkert smaker både från kalkstenen och ekfatslagringen.

Moròpio har istället en mycket fruktig karaktär. I alla vinerna känner man en tung körsbärstyngd och även en hel del choklad så det är nog ingen slump att ett av vinerna heter Theo Broma.

Valpolicella och Amarone
Men som alltid med dessa Amaroneviner, det krävs en hel del av maten för att matcha. Jag hade svårt att hitta en favorit eftersom provningen var mycket jämn och även de "enklare" vinerna var mycket goda.

Kvällens viner:

* Valpolicella Superiore "Campo Prognai", 2008
* Amarone "Campo Leon", 2007
* Ripasso "Campo dei ciliegi", 2008
* Amarone "Moròpio", 2008
* Amarone "Cà Coato", 2008
* IGT Rosso Veronese, 2008
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar