torsdag 1 september 2011

Nyhetsprovning September


I kväll var det gemensam nyhetsprovning för Munskänkarnas Linköpingssektioner. Provningen hade ett rött och ett vitt tema. Totalt provades 7 viner som fanns med i Septembers nyhetssläpp.

De vita vinerna var fokuserade på Riesling. En ung Riesling från Mosel och en tio år gammal från Rheingau. Det unga vinet var friskt med fin syra och en aning mineral, äpple och citrus. Det äldre vinet var en spätlese som just nått sin höjdpunkt. Mycket mineral och petroleum tillsammans med honung. Båda var mycket trevliga men med helt olika karaktär.

Det röda temat var inriktat på Grenache från både nya och gamla världen i lite olika prisklasser. Som vanligt är det Frankrike som visar vilken magnifik vinnation man är genom att i två olika prisklasser presentera två mycket trevliga viner som båda kan lagras en tid. Det billigaste vinet som var från Spanien hade en mycket kort smak men ändå med en viss pepprighet.

Från nya världen fanns det representanter från både Australien och USA. Det amerikanska vinet var betydligt ljusare i färgen Kanske berodde det på hård filtrering. Det Australiska vinet hade mycket fatkaraktär och ganska hög syra samtidigt som tanninerna var mjuka.

Sammantaget var det en trevlig provning med hög kvalitet.



Grenanchprovning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar