lördag 14 maj 2011

Trender och tendenser - Håkan Larsson


Munskänkssektionerna Filbyter och Bacchus i Linköping hade våravslutning i torsdags. Håkan Larsson var inbjuden att hålla vinprovning med föredrag. Kvällens tema var Trender och tendenser i vinvärlden.

Håkan har ett gediget CV när det gäller mat och vin. Han har tidigare varit chefredaktör för Allt om Mat och är nu tillsammans med Bengt-Göran Kronstam redaktör för Allt om Vin. Håkan har också författat ett stort antal böcker i ämnet.

Kvällens provning illustrerade några av dagens trender. Tre vita och tre röda viner provades igenom under kvällen. Detaljer om de provade vinerna kommer att följas upp i kommande bloggar.

Några ord om de kommande trender snappades upp. Ekologiska viner är ett nyckelord och utbudet av sådana viner kommer att öka i framtiden.

Friska lätta vita viner med måttlig alkohol och nyanserad fatkaraktär från andra regioner än de traditionella är på framgång. De riktigt ekade, smöriga vinerna från nya världen tonas ner.

Håkan Larsson
För röda viner är tipset att Spanien är på uppgång. Även där har vinerna förändrat sig. Inte lika mycket vanilj och fat som tidigare.

Franska Rhoneviner håller väl i kvalitet och pris jämfört med Bordeaux.

En annan trend för systembolaget är att utbudet på beställningssortimenten kommer att öka och att det är där man kan göra sköna fynd.

En slutsats är att de traditionella vintyperna från såväl nya som gamla världen försöker att mötas med en personlig prägel tack vare nytänkande vinmakare men också att andra druvor än de "traditionella" är på uppgång från länder som Portugal och Grekland.

En mycket trevlig kväll med många nya och trevliga vinupplevelser avslutades med en kort presenattion av Håkan Larsson senaste bok, Fredagkväll med mat och vin. Trots att det bara var torsdag.

  • A Christmann Königsbacher Ölberg Riesling 2009 (nr 71592, 199 kr)
  • Sigalas Santorini 2009 (nr 74138, 189 kr)
  • Oak Valley Chardonnay 2010 (nr 2047, 149 kr)
  • Clos Henri Pinot Noir 2007/2008 (nr 74627, 269 kr)
  • Baron de Ley Gran Reserva 2001 (nr 87949, 180 kr)
  • Xavier Chateauneuf-du-Pape 2009 (nr 6267, 219 kr)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar