lördag 30 april 2011

Zeller Schwarze Katz


Här är några mer eller mindre sanna historier om den svarta katten från staden Zell vid Mosel och varför den är så populär.

Det var en gång en tjänare i staden Zell som hade svårt att hålla sig ifrån att smaka på vinet i vinkällaren. Till slut tröttnade husbonden på detta tilltag och tog den argsintaste och största svarta katt han kände och placerade den vid den vintunnan med det bästa vinet.

Sedan den dagen fick han ha sitt bästa vin ifred och det blev vanligt att placera huskatten under den bästa vintunnan. 

Svarta katten från Zell
En annan berättelse handlar om vinhandlaren från Aachen som kom till staden Zell år 1863 för att köpa hem det bästa vinet. Han hade hört talas om vinmakaren Mayntzer så han gjorde ett besök på godset. Efter en mödosam och lång vinprovning kom han fram till tre tunnor som var något utöver det vanliga.

Vinhandlaren kunde dock inte bestämma sig. Då kom den svarta katten in i källaren och hoppade noncharlant upp på en av tunnorna. Vinhandlaren som nu var trött av all provning sa då att jag tar tunnan som katten sitter på.

Väl hemma gjorde vinet stor succé och än i dag är vinet från Zell världsvida berömt.

Zeller Schwarze Katz - Partick Schmidt
Den svarta katten pryder ettiketterna på vinflaskorna och hyllas under stadens vinfest, så nog måste det ligga någon sanning i berättelserna.

Den egna huskatten Missan visar dock inget större intresse för vin, snarare tvärtom - men hon är ju inte svart heller.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar