torsdag 16 juni 2011

När det smakar kork


Förr eller senare kommer man att träffa på ett korkskadat vin. Då menar jag inte de gånger man misslyckats med korköppningen eller att det råkar komma med en korkflaga i vinet utan jag tänker på då man öppnat flaskan och känner en unken doft som inte går att lufta bort.

Korkskadat vin kan uppstå på grund av olika orsaker. En orsak kan vara att man använt naturkork som blekts med klor. Det är lignin och klor som reagerar tillsammans och ger upphov till ämnet 2-4-6-trikloranisol (TCA).

Den som minns de gamla läskedrycksflaskorna som öppnades med dragkapsyl minns säker den korkpackning som var placerad mellan kapsylen och flaskan. Precis så som den där korkpackningen doftade kan ett korkskadat vin lukta. Liknelsen med simbassäng används också vilket då är ett resultat av klorinblandningen. Ofta känner man också att korken luktar mycket starkt.

Man kan testa om det verkligen är korksmak genom att späda vinet med samma mängd vatten. Smakar och doftar det fortfarande lika starkt är det korkskadat. Vinets kvalitet kan gå från att vara totalt odrickbart till att bara lukta lite illa.

Det finns inget känt sätt att i förväg se om vinet är korkskadat. Det finns heller inte någon känd metod att komma tillrätta med ett korkskadat vin.

Vad kan man göra om man köpt ett korkskadat vin från Systembolaget? Enklast är det att går tillbaka med vinet och reklamera det. Oftast får man då en ny flaska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar