måndag 28 februari 2011

Att temperera vin


Termometer på flaska
Ett rött vin ska enligt sakkunskapen drickas vid ca 18 grader. Om nu vinet är lite för kallt till att börja med kommer detta att "gå över" under måltidens gång, förutsatt att lokalen vi sitter i är normaltempererad.

Man kan på ett enkelt sätt hjälpa upp det hela genom att slå upp de första glasen en stund innan man sätter sig till bords. På detta sätt får vinet också en ofta nyttig extra luftning.

Men om man nu är lite mer noga? Jag har själv sett ganska namnkunniga vinkännare värma sitt vin i en mikrovågsugn, fast då gäller det att ha kontroll över hur mycket man värmer. Men är man bekant med mikron fungerar det säkert utmärkt.

Men det skonsammaste och enklaste sättet är naturligtvis att i tid ta ut flaskan från vinkällaren/vinkylen och ställa den i rumsvärme. Det finns till och med en fin term för denna självklarhet, man chambrerar sitt vin. Hur länge ska då flaskan stå i rumsvärme? Det beror naturligtvis på hur kall den är från början och hur varmt det är i rummet. Med hjälp av en vin-termometer kan man ju testa sig fram.

Men vill man verkligen veta så kan man vända sig till Haqvin Gyllenskölds lilla bok Att temperera vin. Haqvin angrep problemet på ett typiskt ingenjörsmässigt sätt och kom fram till en formel för att räkna ut chambreringstiden. Så med hjälp av en räknare med log-funktion kan man använda följande formel:

c = -315 * log ((t1 -t2)/(t1-t3))

Där c = tiden i minuter
t1 = rumstemperaturen
t2 = önskad serveringstemperatur
t3 = vinets temperatur från början

Så om man har ett vin som är 12 grader, ett rum som är 20 och vill dricka vinet vid 18 grader ger detta:

c = -315 * log 2/8 = 189,6488

Det vill säga ungefär 3 timmar och 10 minuter behöver flaskan stå i rummet.

Fast handen på hjärtat, så har jag aldrig räknat fram detta när jag serverat vin. Vad sägs om att bara hälla upp vinet och eventuellt värma kupan i händerna om det är för kallt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar